Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone Pierogi z Kaszanką.

Pieczone Pierogi z Kaszanką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 490 Ocena: 8898

Dodano:

Odsłon: 343

Uwielbiam pierogi w każdej postaci,dziś postanowiłam trochę poeksperymentować,i stworzyć coś mniej tradycyjnego a jakże pysznego :-)

Składniki

  • 20 szt.
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 opakowania drożdży suszonych Dr.Oetker
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g masła lub margaryny
  • 2 jajka L
  • 3\4 szkl.mleka
  • Nadzienie:
  • 4 laski kaszanki
  • 1 duża cebula
  • sól,pieprz
  • Dodatkowo:
  • olej
  • jajko
  • 2-3 łyżki mleka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać przez sitko do miski,wsypać suche drożdże,sól i cukier,dokładnie wymieszać,następnie wrzucić posiekane masło,wbić jaja,oraz wlać ciepłe,ale nie gorące mleko,

  2. wyrabiamy ciasto ręcznie,lub mikserem do momentu aż będzie odchodziło od ręki,lub misy miksera,wyrobione ciasto przekładamy do misy posmarowanej oliwą,

  3. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz.aż podwoi swoją objętość.
    Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy farsz,cebulkę kroimy w drobną kostkę,zeszklić ją na patelni na niedużej ilości oliwy,doprawić do smaku,

  4. następnie wrzucić kaszankę pokrojoną na mniejsze kawałki,i smażyć na średnim ogniu do uzyskania jednolitego farszu,doprawić do smaku solą i pieprzem,wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na bok.

  5. Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią,i wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką,rozwałkować na placek mniej więcej grubości 3-5 mm,wykrawać kółka,w każde kółko nałożyć farsz,

  6. zlepić górę palcami i zrobić tzw."falbankę"lub inny rodzaj wykończenia,taki jaki najczęściej robicie przy Waszych pierogach.
    Gotowe pierożki odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ,

  7. przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok.30 min.po tym czasie posmarować pierożki rozbełtanym jajkiem z mlekiem,

  8. można posypać sezamem,i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez 20-25 min.
    Podawać ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 18 sierpnia 2018 Fajny pomysł! Nie wszyscy w moim domu lubią kaszankę i już na sam jej widok kręcą nosem nazywając ją żużlem. Ale taką "ukrytą" pewnie by zjedli. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 18 sierpnia 2018 No No! troche pracy i takie pysznosci mozna zrobic!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń