Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczony indyk z szałwią"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 219
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34585
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 178
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 219
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34585
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 178
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Tuszkę natrzyj solą z zewnątrz i wewnątrz, nadziej częścią szałwii i 4 ćwiartkami cebuli. Marchewki pokrój i z resztą cebuli włóż do brytfanny, połóż na nich indyka. Zwiąż nogi, wsuń skrzydła pod tuszkę. Skrop masłem i posyp resztą szałwii.
Piecz w sumie ok. 2,5 godz. (po 18 min/każde 0,5 kg indyka o wadze do 4,5 kg). Po 45 min wlej do brytfanny bulion. Zmniejsz temp., piecz dalej ok. 2 godz., nakrywając mięso luźno folią alum.
Polewaj powstającym sosem. Na koniec odkryj, dopiecz na złoto. Sos zachowaj (np. do odgrzewania).Źródło: Świat kobiety