Do góry

Dania główne Przepis na:

Pielmieni-Pierożki z Kuchni Rosyjskiej.

Pielmieni-Pierożki z Kuchni Rosyjskiej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 508 Ocena: 9543

Dodano:

Odsłon: 5135

Miałam robić tradycyjne pierożki,a poniosło mnie do kuchni rosyjskiej.Spodobało mi się bardzo ciasto z dodatkiem sody i koperku.Cóż mogę powiedzieć smakowały nam bardzo,będę wracać do tego przepisu.

Składniki

  • 50 szt.
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • pół pęczka koperku
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego u mnie zmielona pierś z indyka
  • 1 cebula
  • 2 szczypty curry
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ulubione przyprawy do mielonego
  • 4 listki laurowe
  • 50 ml wrzącej wody
  • Dodatkowo:
  • śmietana kwaśna do polania
  • koperek do posypania
  • olej do smażenia cebuli
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajko ubić ze szczyptą soli,wlać ciepły kefir,wsypać sodę dokładnie wymieszać i odstawić na 15 min.
    Koperek umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,usunąć grube łodyżki,

  2. posiekać drobno,wrzucić do masy kefirowo-jajecznej,wymieszać i stopniowo wsypywać przesianą przez sitko mąkę,zagniatać ciasto.
    Gotowe ciasto wrzucić do miseczki,

  3. przykryć ręcznikiem i odstawić by odpoczęło na 20 min.przez ten czas przygotować farsz.
    Do szklanki wlać 50 ml wrzątku i wrzucić 2 listki laurowe,pozostawić do wystygnięcia,listki wyjąć a wodę wlać do mięsa mielonego.
    Cebulkę posiekać drobno i przesmażyć na odrobinie oleju z curry i solą do smaku,letnią wrzucić do mięsa,przecisnąć przez praskę czosnek,wsypać majeranek,ulubione przyprawy do mielonego,sól i pieprz do smaku,całość dokładnie wymieszać do połączenia.

  4. Ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie,wykrawać kółeczka kieliszkiem o średnicy 4-7 cm,na każde koło nałożyć małą kulkę farszu mięsnego,

  5. zlepić brzegi ciasta i wywinąć oba brzegi do środka,zlepić jak uszka.
    Pierożki układać na ściereczce,

  6. na czas sklejania reszty przykryć ściereczką.
    Zagotować wodę w garnku z odrobiną soli,z listkami laurowymi,wrzucać na wrzątek pierożki i gotować od momentu zagotowania 7 min.
    Nie wrzucać zbyt dużej ilości na raz,ponieważ pierożki jeszcze się rozrosną w trakcie gotowania.

  7. Wyciągać łyżką cedzakową na talerz,polać śmietaną i posypać koperkiem.
    Pierożki polane śmietaną są obłędne,pycha.
    Poza kadrem było więcej tej śmietany ;-)



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 18 września 2018 Zabieram - podoba mi się przepis na ciasto, takiego jeszcze nie robiłam. A pierożki cudowne - wyglądają jak uszka! :):) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 17 września 2018 Pielmieni to moje wyzwanie. Przymierzam się od jakiegoś czasu. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

przyjaciel 17 września 2018 Pierożki w tym wydaniu, na pewno są przepyszne ale niestety to nie są prawdziwe pielmieni :)

Nie jest to z mojej strony krytyka tylko zachęta do poszperania w bardziej oryginalnych przepisach rosyjskich ale pochodzących z Syberii.
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 17 września 2018 Pycha! zawsze chcialam sprobowac zrobic je w domu, a przepis na ciasto jest tradycyjny, czy cos zmienialas od siebie ? Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 17 września 2018 przyznam sie, ze jadlam niedawno takie, ale kupione juz gotowe - chcialam po prostu sprawdzic ich smak. Byly wysmienite, wiec teraz z Twoim przepisem, wiem juz, jak je zrobic :)
Dziekuje! :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń