Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do pierogów nadają się zarówno świeże borówki, jak i mrożone. Wspaniałe są również w knedlach. https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-knedle-z-borowkami,1935848,wini77.html
Włoskie pieczywo na Polskim stole i w koszyczku. U mnie to właściwie wielkano...
Odsłon: 105
Włoskie pieczywo na Polskim stole i w koszyczku. U mnie to właściwie wielkano...
Odsłon: 105
Składniki
Do miski z mąką dodaję olej i gorącą wodę. Wyrabiam ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, zostawiam na kilkanaście minut zawinięte w folię. Gotowe ciasto dzielę na części które rozwałkowuję na cienko i wycinam kółka. Po mojej babci odziedziczyłem pokrywkę od kanki na mleko, którą babcia wycinała pierogi jeszcze dla swoich dzieci, ale nada się np. szklanka.
Na każde wycięte kółko nakładam borówki obtoczone w mące (chłonie sok). Im więcej nadzienia tym lepiej, pierogi nie będą cienkie po ugotowaniu. Przed zamknięciem można dosypać odrobinę cukru.
Pierogi wkładam po kilka sztuk na gotującą wodę, gotuję 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podaję polane jogurtem naturalnym (może być śmietana) i ponieważ nie daję cukru do środka, słodzę je po wierzchu. Z 0,5 kg mąki wyszło mi około 50 szt pierogów.
Inne moje przepisy na pierogi / kluchy itp https://smaker.pl/ksiazka-kucharska-kluchy-pierogi-itp,1927423.html
Przepisy Dania główne
Dania główne
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Dania główne
pizza ze szpinakiem I serem pleśniowym
Dania główne
Polędwiczki z grzybami w boczku
Dania główne
Kotlety mielone z kaszą manną
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to prosty sposób na pyszny , szybki i sycą...
Odsłon: 67
pizza ze szpinakiem I serem pleśniowym
Zdrowa i oryginalna wersja pizzy Zamiast serka plesniowego można użyć również...
Odsłon: 44