Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kapustą i grzybami.Jak zrobić IDEALNE CIASTO?

Pierogi z kapustą i grzybami.Jak zrobić IDEALNE CIASTO?

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 153

Dodano:

Odsłon: 3651

Przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami. Idelane na Święta i nie tylko.

Składniki

  • 500g kapusty
  • 100g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia
  • 500g mąki
  • 300 ml gorącej wody
  • 4 łyżki oleju do ciasta
  • 1 łyżeczka soli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc żeby się namoczyły.
    Następnego dnia gotujemy kapustę z dodatkiem ziela i liści przez 30 minut i odcedzamy
    Tak samo robimy z namoczonymi grzybami , gotujemy przez 30 minut i odcedzamy.

  2. Przygotowanie farszu.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
    Kapusta jeżeli jest długa kroimy na mniejszą długość.
    Grzyby też kroimy bardzo drobno -nie mielimy!!
    Wszystkie składniki mieszamy w misce i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  3. Przygotowanie ciasta.
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 4 łyżki oleju, łyżeczkę soli i gorącą wodę.
    Mieszamy początkowo łyżką żeby się nie poparzyć a następnie ugniatamy ciasto ręcznie.
    Gotowe odstawiamy przykryte na 30 minut.

  4. Ciasto kawałkami musimy rozwałkować wg. uznania może być grubsze lub cienkie.
    Wycinamy nasze kręgi i nakładamy farsz.
    Pierogi sklejamy wg. swojej ulubionej metody ja polecam najprostszą czyli widelec;).

  5. Wrzucamy do wrzącej nieosolonej i bez dodatku oleju (olej dodawaliśmy do ciasta) wody i od momentu wypłynięcia gotujemy około 2 minut.

    Gotowe. Idealne ciasto na pierogi nie jest aż tak straszne;)
    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń