Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 239
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13210
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 239
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13210
Składniki
Pszenicę zalewam wodą. Garnek przykrywam i odstawiam na całą noc. Na drugi dzień gotuję ją do miękkości.
Mak płuczę i zalewam gorącym mlekiem i zagotowuję. Odcedzam i mielę 3 razy. Pszenicę mieszam z makiem, miodem, rodzynkami, orzechami i cukrem. Chłodzę.
Robię ciasto. Mąkę wyrabiam z jajkami i mlekiem, ciasto cienko rozwałkowuję i szklanką wykrawam krążki. Nakładam farsz i zlepiam krawędzie.
Pierogi partiami wkładam do wrzącej wody i gotuję 3 minuty od wypłynięcia. Wykładam na talerz i posypuję makiem.