Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem i ricottą w azjatyckim sosie

Pierogi z mięsem i ricottą w azjatyckim sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 738

Dodano:

Odsłon: 4251

Te pierogi to eksperyment ze składnikami, które pozostały mi w lodówce. Mięso świetnie komponuje się z ricottą, pieczarkami i świeżymi ziołami. Sos na bazie mleka kokosowego wspaniale podkreśla smak pierogów. Pyszne, mięciutkie i zdrowe.

Składniki

  • Pół kilo mąki
  • Sól
  • Gorąca woda - szklanka
  • Masło - 1/3 kostki
  • ok. 400 g. mielonego mięsa z indyka
  • 6 pieczarek brunatnych
  • Dowolne świeże zioła - ja dałam kolendrę i pietruszkę
  • Pół cebuli
  • Curry
  • Pieprz czarny mielony
  • Suszone płatki chilli
  • Pół szklanki soku ananasowego
  • Tarty imbir - łyżeczka
  • Sos sojowy - łyżka
  • Szkalnka mleka kokosowego
  • Łyżka pasty sezamowej
  • Pół szklanki ricotty
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z mięsem i ricottą w azjatyckim sosie

Przygotowanie

  1. Przygotowuję farsz:

    Na maśle podsmażam cebulkę. Dodaję mięso, pokrojone pieczarki. Po chwili dodaję ricottę. Przyprawiam solą, pieprzem, curry i płatkami chilli. Podsmażam całość. Na koniec dodaję świeże zioła.

  2. Czekamy aż farsz ostygnie.

  3. Jak farsz ostygnie, blendujemy całość na jednolitą masę.

  4. Przygotowujemy ciasto: Przesiewamy mąkę, dodajemy sól i sparzamy mąkę bardzo gorącą wodą. Zaparzenie mąki sprawi, że ciasto na pierogi będzie elastyczne, a pierożki mięciutkie. Wyrabiamy ciasto i przykrywamy je na 15 minut ściereczką żeby nabrało elastyczności.

  5. Jak ciasto "odpocznie", wałkujemy je cienko, wykrawamy szklanką kółka i wypełniamy farszem. Zlepiamy pierożki i robimy "falbankę" dookoła.

  6. Pierożki wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Po wypłynięciu gotujemy 2 minuty. Po wyjęciu możemy polać pierożki rozpuszczonym masłem.

  7. Przygotowuję sos: podsmażam na maśle cebulkę, dodaję mleko kokosowe, sok z ananasa, pastę sezamową, sos sojowy i zioła. Czekam aż nadmiar wody odparuje i posypuję płatkami chilli.

  8. Pierożki serwuję polane sosem i świeżymi warzywami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń