Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi ze śmietaną"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 84
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 21
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 23
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 19
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 84
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 21
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 23
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 19
Składniki
Umyj owoce, odsącz i dokładnie wydryluj. Zlej sok, wiśnie przesyp 1-2 łyżeczkami cukru, wymieszaj i odstaw na 30 min. Do miski wsyp połowę mąki i sól. Wlej łyżkę wrzątku, zamieszaj i dodaj ciepłą wodę. Po wymieszaniu zacznij dodawać resztę mąki. Zagniataj ciasto na pierogi przez około 5 minut, rozwałkuj cienko, wykrój krążki o średnicy 6-7 cm.
Na krążki połóż 3-4 wiśnie (zależnie od wielkości), złóż na pół i starannie zalep brzegi.
Gotuj we wrzątku do momentu, aż wypłyną. Wtedy odkryj, zmniejsz ogień i dogotuj jeszcze około 2 minuty.
Wyjmij łyżką cedzakową, odsącz i przełóż na półmisek. Podawaj polane roztopionym masłem migdałowym (na maśle zrumień migdały) i posypane cukrem. Osobno podaj ubitą śmietanę i polej wiśniowym sokiem.
Czas przygotowania: 50 minut 320 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień