Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierożki z morelami"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34721
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34721
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Składniki
Do pokruszonych drożdży dodaj 1/3 szklanki śmietany oraz cukier puder. Dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 min. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj cukier wanilinowy, masło lub margarynę, posiekaj nożem. Na koniec dodaj wyrośnięty rozczyn oraz pozostałą śmietanę. Szybko wyrób gładkie i elastyczne ciasto, przełóż je do naczynia, przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Morele starannie umyj, osusz, delikatnie natnij ostrym nożem (nie docinając do końca) i usuń pestki. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Środek każdego posyp odrobiną mąki ziemniaczanej lub bułki tartej, połóż całą morelę i zlep jak pierogi.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pierożki, zachowując między nimi spore odstępy (w trakcie pieczenia urosną). Piecz 15-20 min w temp. 200°C. Wystudzone pierożki oprósz cukrem pudrem.
Brzegi ciasta delikatnie dociśnij widelcem, by pierożki nie rozkleiły się w trakcie pieczenia.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Sztuka: 210 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie