Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś z kurczaka z sosem Napoli

Pierś z kurczaka z sosem Napoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 510

Dodano:

Odsłon: 187

Nieoczywiste połączenie sosu Napoli, który zwykle łączy się z makaronem, oraz delikatnego mięsa z piersi z kurczaka.

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • sos Fix Spaghetti Napoli (Knorr)
  • wegeta
  • ryż Basmati
  • olej rzepakowy
  • sól
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierś z kurczaka z sosem Napoli

Przygotowanie

  1. Sos Napoli przygotować według instrukcji na opakowaniu - rozmieszać go z ok. 250 ml wody i zagotować, mieszając od czasu do czasu.
    (osobiście wolę gdy sos jest gęstszy więc dodaję odrobinę mniej wody i nie dodaję oleju, bo pierś z kurczaka podduszam i podsmażam na nim).

  2. Filet z piersi z kurczaka opłukać i pokroić w kostkę.
    Ułożyć na patelni, doprawić wegetą do smaku i dusić pod przykrywką do miękkości na niezbyt głębokim oleju.

  3. Kiedy mięso będzie już miękkie odkryć patelnię tak aby odparowała zbędna ilość zgromadzonej wody, a kawałki kurczaka mogły się podsmażyć i zarumienić.


    W międzyczasie zagotować wodę na ryż. Posolić ją wedle uznania i wrzucić torebkę ryżu.
    Parzyć na niewielkim ogniu, aż uzyska ulubiony przez nas stopień ugotowania.

  4. Gdy ryż będzie już prawie gotowy, do podsmażonych kawałków kurczaka dodać ugotowany wcześniej sos Napoli i podgrzać go od czasu do czasu mieszając.

  5. Ryż odsączyć i wyłożyć na płaski talerz, obok zdjąć gotowego kurczaka z sosem.



    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń