Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantna tarta z porami

Pikantna tarta z porami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Pikantna tarta z porami"

Składniki

  • 1 i 1/2 szk. mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 6 jajek
  • 1 kg porów
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1 szkl. gęstej śmietany kremówki
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałeczki. siekaj nożem. Kiedy powstaną grudki, wbij 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki na około 30 minut.

  2. Pory oczyść, opłucz, potnij w plasterki. Boczek pokrój w kostkę. Pozostałe jajka połącz ze śmietaną i natką. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką. Formę posmaruj tłuszczem. Wylep ją ciastem.

  3. Ciasto ponakłuwaj. Ułóż na nim pory i boczek. Zalej sosem śmietanowym. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 st.

  4. Jedna porcja zawiera:420 kcal

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń