Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantne czerwone porzeczki"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 295
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32666
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 235
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 295
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32666
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 235
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednego słoika około 1 zł
Porzeczki najpierw płuczemy, a potem odrywamy od gałązek. Powinno nam zostać około 1,5-1,7 kg owoców.
Obrany ze skórki imbir ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę.
Porzeczki wrzucamy do garnka lub rondla o grubym dnie, posypujemy imbirem i czosnkiem, zasypujemy brązowym cukrem i podlewamy octem winnym. Odstawiamy na 4 godziny.
Następnie doprowadzamy do zagotowania, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu. Ogień znacznie zmniejszamy, gotujemy 30 minut nie mieszając, by owoców nie uszkodzić i odstawiamy do wystygnięcia. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Gorące porzeczki nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i chłodzimy, odwrócone do góry dnem.
Wartość odżywcza 100 g 219 kcal Białko 0,7 g/Tłuszcz 0,2 g/Węglowodany 55 gŹródło: Rewia