Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantne filety z kurczaka"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 239
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13210
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 239
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13210
Składniki
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, posiekać. Imbir obrać (ewentualnie dobrze wyszorować) i posiekać. Papryczkę chili rozciąć, usunąć pestki, strączek opłukać i drobniutko pokroić. Mięso natrzeć czosnkiem i imbirem, posypać chili. Włożyć do lodówki na godzinę.
Pory oczyść, naciąć, dobrze umyć i pokroić na kawałeczki. W brytfance albo garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Obsmażyć na nim mięso z obu stron. Zdjąć z ognia, posypać solą oraz pieprzem. Na tłuszczu ze smażenia filetów poddusić pory. Wymieszać je z koncentratem pomidorowym. Krótko zasmażyć. Dołożyć pomidory z puszki oraz 350 ml wody. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na tym filety.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut. W czasie pieczenia smarować mięso napojem typu „cola”. Gotowe danie udekorować tymiankiem. Podawać np. z ryżem i kwaśną śmietaną.Źródło: Życie na gorąco