Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantne mielone"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5033
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419383
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5033
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419383
Składniki
Bułkę zalej mlekiem, odstaw, aby namiękła. Cebulę pokrój i podsmaż na tłuszczu. Papryczki chili przekrój na pół, usuń pestki, miąższ drobniutko pokrój (z pestkami chili jest jeszcze bardziej pikantne).
Mięso włóż do miski, dodaj odciśniętą bułkę, papryczki chili, cebulę. Wbij jajko, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, przypraw solą, pieprzem, wymieszaj.
Z masy mięsnej uformuj małe kotleciki. Usmaż je na rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem udekoruj gałązkami świeżego tymianku lub innej zieleniny. Podawaj z ziemniakami lub makaronem oraz sezonową surówką.
Aby kotlety były jeszcze bardziej kolorowe i aromatyczne, możesz dodać do masy przed smażeniem trochę posiekanej natki pietruszki.
Takie kotlety możesz przygotować także z wieprzowiny. Pikantna masa mięsna jest doskonałą bazą do przygotowania pieczeni rzymskiej, czyli popularnego klopsa.
<strong>Przepis przysłała Agnieszka Huber z Wrocławia</strong>Źródło: Bella Relaks