Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantne mielone"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12660
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1433
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13774
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5777
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12660
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1433
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13774
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5777
Składniki
Bułkę zalej mlekiem, odstaw, aby namiękła. Cebulę pokrój i podsmaż na tłuszczu. Papryczki chili przekrój na pół, usuń pestki, miąższ drobniutko pokrój (z pestkami chili jest jeszcze bardziej pikantne).
Mięso włóż do miski, dodaj odciśniętą bułkę, papryczki chili, cebulę. Wbij jajko, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, przypraw solą, pieprzem, wymieszaj.
Z masy mięsnej uformuj małe kotleciki. Usmaż je na rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem udekoruj gałązkami świeżego tymianku lub innej zieleniny. Podawaj z ziemniakami lub makaronem oraz sezonową surówką.
Aby kotlety były jeszcze bardziej kolorowe i aromatyczne, możesz dodać do masy przed smażeniem trochę posiekanej natki pietruszki.
Takie kotlety możesz przygotować także z wieprzowiny. Pikantna masa mięsna jest doskonałą bazą do przygotowania pieczeni rzymskiej, czyli popularnego klopsa.
<strong>Przepis przysłała Agnieszka Huber z Wrocławia</strong>Źródło: Bella Relaks