Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantne udka na jarzynce"
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 193
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 193
Składniki
Udka myję, osuszam, a następnie nacieram solą i przyprawą do kurczaka. Odstawiam do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Czosnek obieram, kroję na połówki. Warzywa oczyszczam, płuczę, tnę w grubą kostkę. Udka układam w żaroodpornym naczyniu i przykrywam je przygotowanymi warzywami. Skrapiam oliwą i maggi, dodaję liść laurowy, ziele angielskie. Piekę pod przykryciem w temp. 190 st. 50 min.
Zdejmuję pokrywę, rozgarniam warzywa na boki i piekę jeszcze do zrumienienia się mięsa. Wtedy smaruję udka keczupem, posypuję oregano i piekę jeszcze 10 min.Źródło: Tina