Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pikantny burger"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13192
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1501
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14507
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5988
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13192
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1501
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14507
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5988
Składniki
Do mięsa dodaj jajka, utarty czosnek, sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Wstaw na pół godziny do lodówki.
Obierz cebulę i pokrój w talarki. Wlej do rondelka 2 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę. Dodaj cukier i miód, powoli karmelizuj.
Na rozgrzany grill połóż przekrojone bułki (nie przekrawaj do końca) i upiecz je.
Uformuj z mięsa grubsze placki i połóż je na grillu, piecz po 5 minut z każdej strony, pod koniec połóż na grillu papryczki i podpiecz je krótko. Do bułki wkrój dymkę, połóż upieczone burgery i papryczki oraz cebulę. Czas przygotowania: 40 minut 533 kcal/1 porcja
Kilka porad
- Żeby burgery nie „zbiegły się” na grillu, zrób w nich zagłębienie. Ułatwia to także równe wysmażenie mięsa.
– Polędwica wołowa po zdjęciu z patelni powinna „odpocząć” pod przykryciem przez kilka minut. Dzięki temu mięso wchłonie naturalne soki.
– Czerwonego mięsa nie należy smażyć zbyt długo, bo robi się twarde. Gulasz natomiast gotuj co najmniej godzinę, żeby się rozgotował.Źródło: Tele Tydzień