Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantny pieczony kalafior z sosem serowym

Pikantny pieczony kalafior z sosem serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 1838

Dodano:

Odsłon: 1460

Przepyszny kalafior zapiekany w pikantnych przyprawach i podany z sosem serowym to fajna i prosta do przygotowania propozycja obiadowa.

Składniki

  • DO KALAFIORA:
  • kalafior (świeży lub mrożony)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta czarnego pieprzu
  • DO SOSU SEROWEGO:
  • ok. 170 gram sera cheddar
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pikantny pieczony kalafior z sosem serowym

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
    W małej miseczce dokładnie wymieszać 1/2 łyżki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki czosnku w proszku, 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki soli i szczyptę czarnego pieprzu.
    Kalafiora podzielić na różyczki o odpowiadającej nam wielkości - jeśli używamy mrożonego kalafiora nie trzeba go wcześniej rozmrażać.
    Następnie wrzucić do większej miski, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek i dodać mieszankę przypraw, po czym dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie kawałki kalafiora zostały przykryte przyprawami.

  2. Tak przygotowane różyczki kalafiora rozłożyć równomiernie na płaskiej blasze do pieczenia.
    Piec przez ok. 30 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku, po 15 minutach należy przewrócić kalafiora na drogą stronę, aby podpiekł się równomiernie.

  3. W międzyczasie przygotować sos serowy.
    Ser cheddar zetrzeć na tarce.
    Do rondelka dodać masło i mąkę, podgrzać na średnim ogniu mieszając, aż składniki połączą się i pojawią się bąbelki.
    Zasmażkę gotować jeszcze przez ok. 1 minutę - można pozwolić mące trochę się przypiec, aby pozbyć się mącznego smaku, ale należy uważać aby się nie przypaliła.

  4. Do zasmażki dodać 1 szklankę mleka i dokładnie wymieszać, podkręcić ogień aby mleko mogło się zagotować, często mieszając.
    Kiedy tak się stanie i mleko zgęstnieje, zdjąć z ognia i do rondelka zacząć dodawać partiami uprzednio starty ser cheddar.
    Każdą porcję sera dokładnie mieszać, tak aby ser mógł się rozpuścić w ciepłym mleku. (w razie potrzeby rondelek można z powrotem postawić na małym ogniu, aby pomóc serowi się roztopić)
    Na koniec doprawić sos 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki chili w proszku, dokładnie wymieszać.

  5. Kiedy kalafior będzie już pięknie podpieczony wyjąć go z piekarnika i przełożyć na głębszy talerz, a następnie polać sosem serowym.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń