Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza kukurydziana ze szparagami i botwiną

Pizza kukurydziana ze szparagami i botwiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 832

Dodano:

Odsłon: 1425

Sezon na szparagi warto rozpocząć od iście wiosennej, pełnej kolorów i smaków pizzy. Mąka kukurydziana nadaje ciastu dodatkowej chrupkości, wzbogaconej kruchością gotowanych na parze szparagów al. dente. Jak w przypadku każdego dania inspirowanego kuchnią włoską, także i w tym daniu kluczem do kulinarnego raju jest jakość składników oraz delikatne przenikanie się smaków, aromatów i konsystencji.

Składniki

  • 25 g drożdży
  • Szklanka ciepłej wody
  • Szklanka mąki pszennej na pizzę
  • Ok. 1 szklanki mąki kukurydzianej
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soli
  • 3 Łyżki oliwy z oliwek
  • Szaparagi u gotowane na parze al dente
  • Pęczek świeżej botwiny
  • Boczek surowy wędzony
  • Pomidory malinowe - 3 szt.
  • 2 ząbki czosnku
  • Ser mozzarella
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pizza kukurydziana ze szparagami i botwiną

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto na pizzę:

    Drożdże rozpuść w pół szklanki wody. Dodaj cukier, łyżkę mąki i zostaw na 10 minut. Gdy zaczyn zacznie "pracować", dodaj resztę wody, mąkę, oliwę i sól u wyrób ciasto. Ciasto powinno być miękkie, ale się zbytnio nie kleić. Powinno "odchodzić od ręki". Uformuj kulę, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut.

    Ugotuj na parze szparagi tak, aby były lekko twarde.

    Pomidory pokrój w kostkę i podsmaż z czosnkiem na oliwie.

    Gdy ciasto urośnie, wyrób je jeszcze raz, rozwałkuj na cienki placek.

    Wyłóż na ciasto pomidory, następnie ułóż posiekaną świeżą botwinę, pokrojone szparagi. Możesz dodać boczek albo szynkę parmeńską..

    Na sam wierzch ułóż ser mozzarella.

  2. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Pieczemy w termoobiegu.

  3. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń