Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza Rimini

Pizza Rimini

Autor:

Przepisów i artykułów: 397 Ocena: 3624

Dodano:

Odsłon: 1707

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Zwykle zaliczana jest do fast – fodów. Nie brakuje mimo to osób, które chętnie zajadają się drożdżowym plackiem z ulubionymi dodatkami. W mojej rodzinie jest również bardzo mile widziana i często przygotowuję ją samodzielnie w domu. Każdy domownik ma możliwość skomponowania swojej pizzy z ulubionymi dodatkami.

Składniki

  • Zaczyn drożdżowy:
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • Ciasto właściwe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodatki:
  • 250 g pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 150 g cienkich plasterków boczku
  • 250 g sera żółtego
  • Sos:
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz czarny i sól
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pizza Rimini

Przygotowanie


  1. Zaczyn drożdżowy

    Do kubeczka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Mieszamy i dostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

    Sos

    W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na małym ogniu. Mieszamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż sos odparuje i zgęstnieje.

    Ciasto

    Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Zwróćmy szczególną uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na zaczyn drożdżowy, bo może zaburzyć pracę drożdży. Zagniatamy elastyczne i jednolite drożdżowe ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i formujemy blaty do pizzy. Gotowe blaty układamy na specjalnych, okrągłych formach do pizzy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Każdy blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy pokrojone pieczarki, boczek i kukurydzę. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 200’C od 7-10 minut. Podajemy z ulubionymi sosami.
    Buon appetito!!!

    Notes

    - rośnięcie ciasta jest uzależnione od temperatury otoczenia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń