Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek lotaryński z boczkiem"
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 244
Polecam.
Odsłon: 729
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36242
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 404
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 244
Polecam.
Odsłon: 729
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36242
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 404
Składniki
1. Mąkę z masłem posiekać. Dodać żółtko, sól, wodę i jak najszybciej zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i chłodzić przez godzinę. Wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć ciastem natłuszczoną formę do tart. Podpiec 15 minut (200°C).
Boczek pokroić w cienkie paski, usmażyć, mieszając, lekko przestudzić. Jajka rozbić i roztrzepać w misce. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać kawałki boczku, znów wymieszać.
Ser żółty zetrzeć na tarce. Masę śmietanową wylać na podpieczone ciasto, posypać żółtym serem. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C, aż jajko się zetnie, a wierzch będzie ładnie zrumieniony. Udekorować listkami bazylii.Źródło: Twoje Imperium