Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek mięsno-kapuściany

Placek mięsno-kapuściany

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Placek mięsno-kapuściany"

Składniki

  • 1 czerwona cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 80 dag karkówki ze schabu
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka kminku
  • 1
  • 2 kg kwaszonej kapusty
  • sól
  • pieprz
  • 1 torebka suszonych drożdży
  • cukier
  • 50 dag mąki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 50 daj kwaśniej śmietany
  • 6 jajek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • tłuszcz i mąka do plachy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w kostkę. Papryki rozciąć, usunąć pestki, strąki pokroić w paski. Karkówkę opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.

  2. W garnku rozgrzać olej, zrumienić na nim mięso. Dodać kminek, paprykę i cebulę. Krótko razem podsmażyć.

  3. Potem wymieszać z odciśniętą kapustą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dusić pod przykryciem 15 minut na małym ogniu.

  4. Drożdże wymieszać z mąką, odrobiną soli i oliwą. Wlać tyle ciepłej wody, żeby powstało elastyczne ciasto.

  5. Dobrze je wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Śmietanę wymieszać z jajkami. Przyprawić solą i pieprzem. Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować. Wylepić nim spód i brzegi blachy.

  6. Na cieście rozłożyć farsz z kapusty i mięsa. Polać sosem śmietanowym.

  7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200oC. Piec 30-40 minut. Gotowy placek pokroić na kwadraty i posypać posiekaną natką pietruszki.

  8. Czas przygotowania: około 90 minut

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń