Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek po Węgiersku.

Placek po Węgiersku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 488 Ocena: 8880

Dodano:

Odsłon: 13030

Placki ziemniaczane zna i lubi chyba każdy,są proste w przygotowaniu,a jak dodamy do nich gulasz mamy syty placek po węgiersku.

Składniki

  • ok.1 kg ziemniaków
  • pół cebuli
  • 2 jajka L
  • 3-4 łyżki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
  • sól i pieprz do smaku
  • oraz
  • olej do smażenia
  • Gulasz:
  • 500 g mięsa gulaszowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 duża papryka czerwona
  • opcjonalnie parę szt.pieczarek,ogórek kiszony
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka słodka i ostra do smaku
  • przyprawa do gulaszu
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej+2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Dodatkowo:
  • śmietana kwaśna
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy,osuszamy,kroimy w kostkę,wrzucamy do miski,skrapiamy olejem,przyprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą do gulaszu,całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz.do lodówki.

    Następnie smażymy na rozgrzanym oleju(na niewielkiej ilości),na rumiano,wrzucamy obraną i posiekaną w piórka cebulę,smażymy do zeszklenia cebuli i całość przekładamy do garnka(czasem robię wersję z pieczarkami,wtedy wrzucam je razem z cebulą i smażę do momentu odparowania wody w pieczarek).

    Zalać wrzątkiem,tak aby przykryć całość,wrzucić listek laurowy i ziele angielskie,gotować na małym ogniu z 20 min,w razie potrzeby dolać wrzącej wody,wrzucić obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pokrojoną w paseczki paprykę,gotować do miękkości warzyw,nie za długo,żeby papryka się nie rozgotowała,wrzucić przecier pomidorowy,przyprawić solą i pieprzem,można też dać pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego,na sam koniec wymieszać mąkę ze śmietaną i wlać do gulaszu,zagotować i zdjąć z ognia.


    Ziemniaki,obrać,umyć,zetrzeć na tarce lub wspomóc się blenderem,cebulę obrać zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub posiekać drobno nożem,wbić jajka ,wsypać sól i pieprz,mąkę,
    dokładnie wymieszać,sprawdzić nabierając na łyżkę trochę masy czy dość słone(ja zawsze czubkiem językiem sprawdzam )w razie konieczności dosolić,smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron na rumiano,po usmażeniu układać na ręczniku papierowym,następnie układać na talerzu.


    Na placek wylać łyżkę gulaszu,złożyć placek,dać kleksa śmietany,posypać natką pietruszki.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń