Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placki kakaowo-jabłkowe"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 136
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 34
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 136
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 34
Składniki
Mieszam i miksuję wszystkie ciasta. Jabłka obieram, kroję na pół, usuwam gniazda nasienne i tnę miąższ w cienkie plasterki. Jabłka dodaję do ciasta porcjami (inaczej może się zrobić zbyt rzadkie).
Rozgrzewam na patelni olej, nakładam łyżką porcje ciasta, formując placki. Smażę je z dwóch stron do zrumienienia.
Odsączam placki z tłuszczu na papierowym ręczniku i podaję oprószone cukrem pudrem, przesianym przez sitko, żeby był sypki. Ozdabiam listkami szałwii.
60 min • Porcja 220 kcal • Koszt 1 zł • Na 2-3 porcje.
Białka jaj można ubić, wtedy placki będą bardziej puszyste (soda jest wówczas niepotrzebna). Jabłka najlepsze są twarde i winne.Źródło: Kobieta i życie