Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 3989

Dodano:

Odsłon: 7340

Bardzo pożywne i smaczne placki, proste do wykonania ....

Składniki

  • -2 kg ziemniaków
  • -2 jajka
  • -2 łyżki kaszki manny
  • -1 płaską łyżkę soli
  • -1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • -4 łyżki mąki pszennej
  • -1 kg łopatki
  • -tłuszcz ( 1/2 kostki margaryny)
  • -1/2 kg pieczarek
  • -1 cebula
  • -1 ząbek czosnku (duży )
  • -1 lub dwie papryki (czerwone)
  • -ostra papryka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki zetrzeć na tartce ,na miałko... dodać kaszkę mannę ,sól,
    mąkę ziemniaczaną,mąkę pszenną ,wbić jajka i całość dobrze wymieszać ...
    Cebulę ,drobniutko pokrojoną i czosnek przesmażyć ,na tłuszczu (1-2 łyżki),wrzucić do tego opłukane,drobno pokrojone,ugotowane i odcedzone pieczarki,podsmażyć ,doprawić do smaku.
    Pod koniec smażenia pieczarek dodać drobno pokrojoną czerwoną paprykę smażyć jeszcze 2 minuty i gotowe.
    Łopatkę opłukać pod bieżącą wodą ,pokroić na kostki ,podsmażyć na odrobinie tłuszczu ,przyprawić przyprawami ,delikat do mięs, sól,pieprz,papryka ostra(według uznania),
    Gdy będzie już podsmażona wrzucić do garnka zalać 1/2 litra wody ,dodać bulionówkę i gotować do miękkości .
    Gdy mięso będzie już miękkie, zrobić zaklepkę i zaciągnąć.
    Następnie dołożyć pieczarki z papryką i całość wymieszać .
    Gulasz musi być gęsty, łyżką kładziemy na placek ,złożyć na pół i polać ulubionym sosem np .czosnkowym ,śmietankowym pomidorowym ....

    Patelnia 24-26 cm
    Placki pieczemy z obu stron

  2. Smacznego !!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń