Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Cukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, odetnij końce. Ziemniaki obierz, umyj. Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki, potnij je w cienkie paseczki. Przygotowane warzywa zetrzyj na tarce o dużych otworach. Wymieszaj w dużej misce z jajkami, mąką oraz startym parmezanem i bazylią.
Ciasto warzywne przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzewaj po 1-2 łyżki oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując owalne placki. Smaż na złoty kolor (w sumie ok. 15 minut).
Placki przełóż na kilkakrotnie złożony papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu. Podawaj z dodatkiem sosu czosnkowego. Gotowe danie udekoruj, np. bazylią.Źródło: Naj