Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 5931
Dodano: 09.07.2018
Odsłon: 5275
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odstawić na 5 minut, aby oddzielił się płyn, który częściowo delikatnie zlać (bez odciskania).
Do ziemniaków dodać drobno pokrojoną cebulę, jajko, pieprz i sól, wymieszać. Na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem usmażyć na próbę jeden placek, jeśli placek zapieka się i nie rozpada, mąki można nie dodawać, w innym przypadku dodać łyżkę mąki. Odradzam dodawanie zbyt dużo mąki, gdyż placki będą twarde i gumowate, a i mogą bardziej chłonąć tłuszcz.
Placki smażyć z obu stron tak, aby były przyrumienione i chrupiące. Placki nie powinny być zbyt grube, gdyż stracą na chrupkości. Najważniejsze, aby tłuszcz był dobrze rozgrzany, a po położeniu na nim placka zbyt szybko go nie przewracać i pozwolić mu się dobrze zapiec. Przed każdym nałożeniem na patelnię placków masę wymieszać, aby była jednolita konsystencja.
Składniki na twarożek dobrze wymieszać widelcem i podawać do jeszcze ciepłych placków.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 10 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Kto nie lubi placków ziemniaczanych ręka do góry. Nie widzę, dziękuję ;)Pycha :D
2 Kto głosował? | Odpowiedz