Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z piwem i camembertem

Placki z piwem i camembertem

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Placki z piwem i camembertem"

Składniki

  • 200 ml mleka
  • łyżka cukru
  • 20 g drożdży
  • 300 g gładkiej mąki orkiszowej
  • 2 małe jajka
  • 200 ml jasnego piwa
  • sól
  • 100 g szynki
  • 4 sery pleśniowe typu camembert (po 100 g)
  • olej do posmarowania patelni
  • rukola do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj letnie mleko z cukrem, drożdżami i ok. 3 łyżkami mąki. 4 Odstaw w ciepłe miejsce, aby powstał zaczyn. Następnie dodaj jajka rozbełtane z piwem, resztę mąki, sól i dobrze wymieszaj.

  2. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodaj pokrojoną szynkę (część odłóż do dekoracji).

  3. Wysmaruj miseczki patelni na placki olejem, wlej ciasto i usmaż placuszki (lub na zwykłej patelni usmaż na rumiano z obu stron). Placki przechowuj w ciepłym miejscu.

  4. Przekrój sery na plastry, ułóż na przemian z plackami. Wieżyczki udekoruj resztą szynki i rukolą.

  5. Czas: ok. 65 min| Koszt: ok. 8 zł/porcja | Poziom: łatwy | 4 porcje, 80 kcal/porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń