Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placki z sosem wiśniowym"
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 489
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9727
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 129
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 489
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9727
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 129
Składniki
Przygotuj sos: wiśnie wydryluj. W garnku zagotuj 1 i 1/2 szklanki wody z cukrem. Wrzuć wiśnie, gotuj jeszcze 2 minuty. Proszek na kisiel wymieszaj z 1/3 szkl. wody. Wlej do gotujących się wiśni. Mieszając, gotuj dalej, aż sos zgęstnieje. Odstaw go, a kiedy przestygnie, dolej likier i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj ciasto: masło stop, wystudź. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli oraz cukier. Wbij jajka. Wlej stopione masło i mleko. wymieszaj na gęste, gładkie ciasto.
3. Niewielką patelnię mocno rozgrzej. Cienko smaruj ją olejem, wylewaj porcje ciasta i smaż grube naleśniki (każdy ok. 1 minuty). Układaj po 3–4 sztuki, jeden na drugim.
Śmietanę wymieszaj z zagęstnikiem oraz cukrem waniliowym. Ubij na sztywno. Połącz z likierem. Wieżyczki z naleśników polej sosem wiśniowym. Każdą udekoruj sporym kleksem bitej śmietany oraz listkami mięty. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.Źródło: Tina