Do góry

Dania główne Przepis na:

Placuszki ziemniaczane nadziane ratatouille

Placuszki ziemniaczane nadziane ratatouille

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 294

Dodano:

Odsłon: 1975

Pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków nadziewane farszem warzywnym. Wspaniale komponują się z każdym rodzajem mięsa, mogą być podawane jako samodzielna przystawka. Z powodzeniem zastąpią tradycyjne placki. I są dużo zdrowsze:)

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • Pół szklanki mąki ziemniaczej
  • 1 jajko
  • sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Kozieradka
  • Papryka słodka
  • Kolendra świeża
  • Rozmaryn świeży
  • Ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 bakłażan
  • Spora garść groszku cukrowego
  • 1 cukinia
  • Pół kilo pomidorów lima
  • Olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy farsz: podsmażamy cebulkę, czosnek, paprykę, cukinię, bakłażana i groszek cukrowy. Po chwili dodajemy pomidory, przyprawy i dusimy aż przyprawy zmiękną.

  2. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i drobno posiekaną kolendrę. Formujemy ciasto.

  3. Z ciasta formujemy płaskie placuszki. Na każdy placuszek kładziemy farsz, przykrywamy drugim placuszkiem i sklejamy.

  4. Smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju do zarumienia.

  5. Podajemy w wersji wegetariańskiej z sałatką lub też z mięsem, sosem - placuszki sprawdzą się świetnie w każdej wersji:).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń