Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Podlaska babka z wędzonką"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 219
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34588
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 178
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 219
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34588
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 178
Składniki
1Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 25 minut w lekko posolonym wrzątku. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Miękkie ziemniaki odcedź, 2 sztuki odłóż, resztę utrzyj z żółtkami i mąką. Masę przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem. 2Cebulę obierz, posiekaj. Boczek (ew. kiełbasę) pokrój w kostkę, zrumień na oleju. Dodaj cebulę. Smaż dalej, aż stanie się szklista. Boczek z cebulą dodaj do ziemniaków. Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany majeranek. Białka ubij. Pianę z białek domieszaj do masy ziemniaczanej.
Masę przełóż do formy z posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Odłożone ziemniaki pokrój w plasterki, ułóż je na wierzchu zapiekanki. Wstaw ją do większej formy z wodą. Potem wsuń do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz ok. 75 minut.Źródło: Naj