Do góry

Dania główne Przepis na:

Podudzia Kurczaka Faszerowane Mielonym.

Podudzia Kurczaka Faszerowane Mielonym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 9968

Dodano:

Odsłon: 7236

Polecam na świąteczny obiad,prosty przepis,który rewelacyjnie zmienia smak zwykłego kurczaka.

Składniki

  • 9 szt.podudzi z kurczaka
  • ok.400g mięsa mielonego z indyka
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • ulubione przyprawy do mielonego
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Podudzia myjemy i osuszamy,trybujemy ostrym nożem,czyli usuwamy kości,następnie skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą po węgiersku do kurczaka,całość dokładnie wymieszać najlepiej ręką.
    Mielone przyprawić do smaku solą i pieprzem,wsypać majeranek,zetrzeć na tarce pół cebuli oraz przecisnąć przez praskę ząbek czosnku,całość wyrobić dokładnie ręką.

  2. Każde podudzie nadziewamy mięsem mielonym,wciskamy jak najwięcej w środek mięsa.
    Resztę cebuli obrać i wymyć,pokroić w grubsze piórka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego,na cebuli ułożyć nasze "czapki Mikołaja"

  3. Tak przygotowanego kurczaka przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godz.do lodówki lub na całą noc.
    Piec w temp.180 C ok.45 min.ostatnie 10 min.można piec na funkcji termoobiegu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń