Do góry

Dania główne Przepis na:

Podudzia " zapakowane " w ciasto

Podudzia  zapakowane  w ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 582 Ocena: 10474

Dodano:

Odsłon: 9095

Prosta i zarazem efektownie wyglądająca potrawa. Mojemu tam pasuje :)

Składniki

  • mąka pszenna 200 g drożdże 20 g
  • letnie mleko 70 ml olej rzepakowy 25 ml
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka majeranek 1 łyżeczka
  • cząber 1/3 łyżeczki pieprz cytrynowy 1/3 łyżeczki
  • 1 żółtko jaja
  • nadzienie : podudzia z kurczaka 2 sztuki bez skórki ziemniaki 3 średniej wielkości
  • ząbki czosnku 2-3 sztuki 1 spora cebula biała
  • oliwa z oliwek 1 łyżka sól do smaku
  • majeranek 1 łyżeczka pieprz cytrynowy ok. 1/2 łyżeczki
  • czosnek staropolski ok. 1/3-1/2 łyżeczki szynka wędzona 2 plastry
  • mąka ziemniaczana ( opcjonalnie )
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Do przesianej mąki kruszymy drożdże, posypujemy szczyptą cukru , polewamy odrobiną mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Gdy rozczyn podrośnie dodajemy przyprawy, żółtko, resztę mleka , olej i zagniatamy ciasto. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W tym czasie siekamy cebulę. Podudzia pozbawiamy błonek i oczyszczamy kostkę.
    Czosnek przeciskamy przez praskę.
    Na łyżce oliwy przesmażamy najpierw samą cebulę, potem dodajemy czosnek , sól i jeszcze chwilę smażymy. Cebulę zdejmujemy z patelni , dodajemy do schłodzonych ziemniaków a na patelni podsmażamy posolone i popieprzone podudzia. Mięso rumienimy z każdej strony, w sumie ok. 10-15 minut, studzimy. Ziemniaki tłuczemy razem z cebulką, dodajemy majeranek, pieprz, i czosnek, mieszamy.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy w dość cienki okrąg.
    Na środek ciasta kładziemy plaster szynki, potem część nadzienia ziemniaczanego, na nie stawiamy podudzie i wykładamy resztę nadzienia.

    Ciasto unosimy do góry i związujemy, zwiniętym paskiem z papieru do pieczenia. Nie wiążemy bardzo ścisło, aby para mogła swobodnie ulatniać się.
    Sakiewki stawiamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, jak podrosną pieczemy w 170-160 C, około 45-50 minut.
    Masa z ziemniaków po upieczeniu jest dość luźna, więc można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, nam odpowiada bez dodatku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 07 września 2017 Ja odradzam. Przede wszystkim będzie kłopot z uzyskaniem stabilnej i ładnej falbanki na górze. Ciasto francuskie po prostu opadnie :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 września 2017 Tak się zastanawiam, czy ten przepis sprawdziłby się z ciastem francuskim, hmm? ;)
W sobotę mamy zamiar coś tam w nim robić i być może też en kurczak by się sprawdził, ale lepiej wcześniej zapytać :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń