Do góry

Dania główne Przepis na:

Podudzia z Kurczaka Pieczone na Kapuście Kiszonej.

Podudzia z Kurczaka Pieczone na Kapuście Kiszonej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 491 Ocena: 8899

Dodano:

Odsłon: 8747

Łatwe w przygotowaniu,w zasadzie danie to robi się samo,super pomysł na obiad.

Składniki

  • 9 szt.podudzi z kurczaka
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża marchewka
  • 5 łyżek oliwy
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 ml wody+1 duża łyżka z czubkiem przecieru pomidorowego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyć,osuszyć,do miski wlać olej,przyprawy,wrzucić mięso i całość dokładnie wymieszać ręką,odstawić do lodówki,na 1 godz.lub dłużej.

  2. Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna opłukać,odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić drobniej.
    Marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na tarce,na grubych oczkach,wrzucić do kapusty kiszonej.
    Naczynie żaroodporne posmarować olejem,na dno wyłożyć kapustę kiszoną wymieszaną z marchewką,na kapuście ułożyć mięso,całość polać wodą wymieszaną z przecierem pomidorowym,

  3. przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 80 min.piec w temp.220 C,po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze ok.15 min.aż uzyskamy ulubiony stopień wypieczenia skórki.
    Podawać z ziemniaczkami posypanymi koperkiem.




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń