Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Polędwiczki w sosie miodowo- musztardowym z fasolką"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 170
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 170
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Składniki
Polędwiczki oczyść z błon, pokrój na grube plastry, każdą delikatnie rozbij przez folię spożywczą. Miód włóż do rondelka, dodaj obydwa rodzaje musztardy i niewielką ilość wody, podgrzewaj na małym ogniu często mieszając do momentu, aż uzyskasz gęsty sos. Oprósz solą i pieprzem z jednej strony.
Fasolkę szparagową opłucz, z jednej strony odetnij końce. Wsyp do osolonego wrzątku, gotuj 3-4 minuty. Odcedź, prze łóż do miski napełnionej zimną wodą (np. z dodatkiem lodu). Sok z cytryny energicznie wymieszaj z oliwą, przypraw do smaku solą i pieprzem. Fasolkę szparagową dokładnie osącz, włóż do sosu cytrynowego, dobrze wymieszaj.
Olej mocno rozgrzej na patelni, włóż sznycelki, usmaż z obydwu stron. Zdejmij, ułóż na papierze kuchennym, osącz z tłuszczu. Ułóż na talerzach, polej sosem miodowo-musztardowym. Podaj z fasolką szparagową.
Usmażone polędwiczki ułóż na papierze kuchenny, osącz z tłuszczu z obydwu stron. Zostaw tak na chwilę, by mięso „odpoczęło”
Polędwiczki powinny być dokładnie wysmażone (w przeciwieństwie do wołowch, które mogą być w środku surowe)
Fasolkę szparagową przeznaczoną na sałatkę wystarczy chwilę obgotować, a potem od razu schłodzić w misce z zimną wodą. Dzięki temu będzie jędrna i intensywnie zielona.
Do polędwiczek świetnie pasuje miodowo-musztardowy sos. Dodatek musztardy z ziarnami gorczycy sprawi, że będzie bardziej atrakcyjnie wyglądał. Zrób go więcej i przechowuj w lodówce nawet 2 tygodnie.Źródło: Chwila dla Ciebie