Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zazwyczaj kiedy żona w sobotę w pracy - wpadam do sklepu z marudzącym synem i nie planując wrzucam do koszyka różne produkty. Dziś upolowałem polędwiczkę i mrożonkę. Oto efekt...
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 823
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 447
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 823
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 447
Składniki
Cebulę posiekać w piórka, czosnek w cienkie słupki - wrzucić na zimną patelnię, dodać rozmaryn i posiekaną nać selera (mam zamrożoną od ubiegłego sezonu). Dodać 4 łyżki oliwy i podsmażyć. Po chwili, gdy aromat uwolni się z patelni wrzucić polędwiczkę pokrojoną w cieniutkie plasterki. Przesmażyć do momentu, gdy mięso zmieni kolor - wrzucić do rondla i przykryć, by nie wystygło.
Na patelnię dodać resztę oliwy i wrzucić mrożonkę. Chwilę zasmażać, gdy poczujemy aromat warzyw i grzybów (taki skład!) zalać wszystko połową szklanki wody i podduszać ok. 5 min.
Do rondla z mięsem dodać lekko uduszone warzywa, wymieszać, dodać sos worcester i śmietanę. Wymieszać i ok. 5 min. dusić na wolnym ogniu. Następnie wsypać łyżkę zupy kurkowej i ponownie zamieszać - zupa zadziała jak mąka - zagęści potrawę i nada jej aromat grzybowy. Ewentualnie doprawić sola i pieprzem.
Przygotować kuskus - do garnka wsypać suchą kaszę, wrzucić kostkę bulionową i zalać wrzątkiem tak, by sięgał 0,5 cm ponad kaszę. Zostawić na 5 min., by kasza wchłonęła wodę. Następnie pokruszyć widelcem.
Na talerze wyłożyć kaszę kuskus, formując ją w kopczyki, obficie polewając potrawką mięsno - warzywną. Podawać z ulubioną surówką.