Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polędwiczki wieprzowe z jarzynką"
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 141
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 77
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 144
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 141
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 77
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 144
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 45 minut
Kalarepki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Strączki groszku cukrowego oczyścić i opłukać. Natkę pietruszki i szczypiorek opłukać, drobno posiekać. Polędwicę oczyścić, umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć mięso, smażyć 15-18 minut. Często obracać. Pod koniec smażenia oprószyć solą oraz pieprzem.
Kuleczki ziemniaczane (można je zastąpić frytkami) wyłożyć na blachę przykrytą pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec 20 minut.
Kalarepę zalać posolonym wrzątkiem. Gotować 8 minut. W połowie czasu gotowania dodać groszek cukrowy. Do garnka wlać 1/8 litra wody, wino oraz sok z limonki. Dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz masło pokrojone na kawałeczki. Wsypać sól i cukier do smaku. Stale mieszając, podgrzewać na małym płomieniu, aż sos zgęstnieje. Nie dopuścić, aby zawrzał!
Gotowy sos zdjąć z ognia. Wymieszać z musztardą, natką pietruszki i szczypiorkiem. Ewentualnie ponownie przyprawić do smaku. Warzywa odcedzić, wyłożyć na półmisek. Obok położyć pokrojoną polędwicę i kuleczki ziemniaczane. Polać przygotowanym sosem.
Danie udekorować trybulą i plasterkami limonki.Źródło: Życie na gorąco