Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polędwiczki wieprzowe z młodymi warzywami"
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 37
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 86
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 181
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 37
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 86
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 181
Składniki
Kalarepkę pokrój w słupki, a marchewkę w plasterki. Groszek umyj, szparagi obierz i odetnij twarde końcówki. Szparagi włóż do lekko posolonej wody z dodatkiem szczypty cukru i gotuj 15-20 minut.
W drugim garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj marchewki, kalarepkę i gotuj 8-10 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj strączki groszku. 4 Ugotowane szparagi wyjmij i odlej ok. 125 ml wywaru.
Pozostałe warzywa odcedź i razem ze szparagami ułóż w żaroodpornym naczyniu. Polędwiczki umyj, osusz, pokrój na 8 grubszych plasterków. Natkę opłucz i poodrywaj listki.
Polędwiczki oprósz solą i pieprzem. Każdą owiń 2-3 listkami natki oraz plasterkiem boczku. Smaż na oleju ok. 6 min.
Sos holenderski wymieszaj z wywarem, dodaj śmietanę i zagotuj. Sos zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i polej warzywa.
Na wierzch ułóż polędwiczki. Piecz 10-15 min w 225 st. C. Trybulę opłucz, poodrywaj listki. Udekoruj danie. Serwuj np. z ziemniakami.
Czas: ok. 50 minut | Poziom: średni |4 porcje, 560 kcal/porcja
Sekrety gotowania: Białe szparagi są bardziej włókniste, dlatego w przeciwieństwie do zielonych, trzeba je starannie obrać. Gotuj je minimalnie 15 minut i sprawdź widelcem, czy są miękkie.Źródło: Tele Tydzień