Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe z pieca

Polędwiczki wieprzowe z pieca

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6694

Dodano:

Odsłon: 18

Przepis wart wypróbowania: "Polędwiczki wieprzowe z pieca"

Składniki

  • 60 dag ziemniaków
  • 40 dag polędwiczek wieprzowych
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
  • 1 mała cebula
  • sól
  • 375 ml bulionu drobiowego
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 5 łyżek calvadosu
  • 2 łyżki jasnej zasmażki błyskawicznej
  • 7
  • 5 dag startej goudy
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • tłuszcz do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Polędwiczki wieprzowe z pieca

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania: około 50 minut

  2. Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w posolonej wodzie. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na 8 medalionów. Zrumienić je z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni. Posypać solą i pieprzem.

  3. 2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na tłuszczu ze smażenia mięsa. Zalać bulionem, kremową śmietaną i calvadosem. Zagotować, zagęścić zasmażką błyskawiczną. Ziemniaki odcedzić, lekko przestudzić, pokroić w plasterki.

  4. Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Ułożyć plasterki ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć medaliony. Zalać przygotowanym sosem. Posypać posiekanym tymiankiem oraz startym żółtym serem.

  5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200oC. Zapiekać około 10 minut.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń