Do góry

Dania główne Przepis na:

Porowo-boczkowa zapiekanka z dynią na kruchym cieście

Porowo-boczkowa zapiekanka z dynią na kruchym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 237

Dodano:

Odsłon: 15993

To danie zaskakuje - prostotą, bo nie jest skomplikowane i nie wymaga użycia wymyślnych składników, smakiem - bo połączenie pora i boczku ukazuje łagodność i jednocześnie charakter tego dania, a także paradoksalną ekskluzywnością - bo sprawdzi się zarówno podczas bezpretensjonalnego spotkania z przyjaciółmi, jak i podczas wyjątkowej kolacji dla wymagających gości. Smacznego:)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 1 żółtko + 2 całe jajka
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 średni por
  • pół średniej dyni hokkaido (może być inna)
  • surowy boczek - 300 g
  • 1 cukinia
  • Ser mozzarella - 250 g
  • śmietana 30 % - 150 ml
  • sól - płaska łyżeczka
  • Pieprz mielony - płaska łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - pół łyżeczki
  • Kozieradka mielona - płaska łyżeczka
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto kruche: mąkę, masło, żółtko i śmietanę zagnieć w jednolitą masę. Uformuj kulę i włóż na pół godziny do lodówki.

    W czasie, gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotuj farsz: podsmaż na patelni pokrojony boczek, po chwili dodaj por. Smaż aż por trochę zmięknie, dodaj dynię i cukinię, Duś przez chwilę. Zdejmij całość z gazu. Dodaj przyprawy.

    Wymieszaj śmietankę 30% z dwoma rozbełtanymi jajkami .

  2. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj i wyłóż formę ciastem.

    Wymieszaj farsz ze śmietanką wymieszaną z jajkami.

    Wyłóż farsz na ciasto. Posyp mozzarellą.

    Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut.

  3. Podajemy na ciepło - najlepiej ze świeżymi warzywami:).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń