Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Potrawka z indyka w stylu włoskim"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1060
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 124
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1060
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 124
Składniki
ok. 45 minut
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Dymki oczyś- cić, pociąć w plasterki. Ryż wrzucić na posolony wrzątek. Gotować pod przykryciem około 20 minut. Zioła opłukać, osuszyć, oderwać listki i posiekać je. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zrumienić na nim mięso. Doprawić solą i pieprzem. Następnie oprószyć curry i mąką. Krótko zasmażyć. Dodać dymki. Podlać bulionem drobiowym i śmietaną. Zagotować. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i – w razie potrzeby – jeszcze raz solą i pieprzem.
Na pozostałym oleju podsmażyć – około 5 minut – pieczarki. Wymieszać z posiekanymi ziołami i ugotowanym ryżem.
Foremki posmarować odrobiną tłuszczu ze smażenia pieczarek. Nałożyć farsz pieczarkowo-ryżowy. Ugnieść łyżką. Wybić na talerze. Podawać z potrawką z indyka. Gotowe danie udekorować cytryną, plasterkami pieczarek oraz listkami trybuli.Źródło: Życie na gorąco