Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przepis na pasztet ziemniaczany z orzeszkami"
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 156
Bardzo aromatyczna, kwaśno-pikantna, zawiesista zupa w azjatyckim stylu. Palu...
Odsłon: 31
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 156
Bardzo aromatyczna, kwaśno-pikantna, zawiesista zupa w azjatyckim stylu. Palu...
Odsłon: 31
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, zalej lekko posoloną wodą i gotuj ok. 20 minut. W tym czasie orzechy grubo posiekaj. Wsyp na mocno rozgrzaną patelnię. Zrumień je, stale mieszając. Przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia.
Ser wędzony zetrzyj na tarce o dużych otworach. Połowę wystudzonych orzechów zmiksuj albo zmiel w specjalnym młynku do orzechów.
Ugotowane ziemniaki odcedź, jeszcze gorące przeciśnij przez praskę. Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść podgrzewając na bardzo małym płomieniu. Stale mieszaj, aby nie przypaliła się. Śmietanę ubij na sztywno. Szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj.
Masę ziemniaczaną utrzyj z twarogiem, wymieszaj z żółtym serem oraz zmielonymi orzechami. Dodaj szczypiorek i bitą śmietanę.
Masę bardzo ostrożnie połącz z żelatyną. Foremkę posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsyp pozostałe orzechy. Rozsmaruj na nich masę pasztetową. Wierzch wygładź.
Wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem potnij w plasterki, ew. przewiąż je listkami pora.
ok. 45 minut Chłodzenie 2 godz.
porcja ok. 360 kcalŹródło: Tina