Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg pod bakaliową kruszonką

Pstrąg pod bakaliową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Pstrąg pod bakaliową kruszonką"

Składniki

  • 2 świeże pstrągi (ok. 500 g)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wartość odżywcza jednej porcji 897 kcal Białko 57 g/ Tłuszcz 73 g/Węglowodany 94,7 g

  2. Sprawione ryby myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy dwiema łyżkami soku z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce.

  3. Robimy kruszonkę: do miseczki wrzucamy posiekane orzechy i pokrojoną natkę pietruszki, przekrojoną na pół żurawinę i bułkę tartą. Dodajemy miód i pozostały sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

  4. Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego wkładamy ryby i posypujemy wiórkami masła. Na 15 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180oC. Po tym czasie nakrywamy ryby kruszonką orzechowo-żurawinową i zapiekamy jeszcze 10 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z pieczywem.

  5. Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 13 zł.

  6. Marek Rybak, Pruszcz Gdański.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń