Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pstrągi w liściach kapusty"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Składniki
Cebulę i pomidory pokrój w plastry. Kapustę opłucz, oczyść z uszkodzonych liści. Główkę włóż na 6-8 minut do osolonego wrzątku. Wyjmij, ostudź. Przygotuj 8 liści. Z każdego ostrożnie zetnij lub rozbij tłuczkiem zgrubiałą część. Liście posmaruj odrobiną miękkiego masła.
Pstrągi opłucz. Osusz papierowym ręcznikiem. Sparz limonki. Jedną pokrój na cienkie plasterki, a z drugiej wyciśnij sok. Skrop nim ryby z zewnątrz i od środka. Oprósz solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Do środka każdego pstrąga włóż po kilka plasterków pomidora, cebuli, limonki, gałązkę rozmarynu i kilka plasterków czosnku. Pstrągi oprósz posiekanymi ziołami. Tak przygotowane włóż do naczynia, przykryj i wstaw na 20 minut do lodówki, by ryby przeszły aromatem przypraw.
Każdą z ryb ułóż na dwóch liściach kapusty. Na wierzch połóż kilka małych kawałków zimnego masła i zawiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku (170 st. C) lub na grillu ok. 30 minut. Podawaj z ziemniaczanym purée.
Danie będzie łatwiejsze, jeśli przygotujesz je z filetów ryby bez skóry (mogą być rozmrożone). Wystarczy je upiec z dodatkiem łyżeczki masła, posiekanego czosnku i ziół (koperku, rozmarynu).
15 min., pieczenie: 30 min, 540 kcal, ok. 7 zł za porcjęŹródło: Olivia