Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pulpeciki mięsno-ryżowe"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 246
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 450
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 472
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 246
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 450
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 472
Składniki
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Bułkę kajzerkę namocz w mleku. Suszone pomidory osącz z oleju, pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Mieszając zeszklij.
Do miski włóż wystudzony ryż oraz mięso. Dodaj przestudzoną cebulę, jajko, odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi z masy mięsno-ryżowej uformuj niezbyt duże kulki.
Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego, zagotuj. Gdy już zacznie wrzeć zmniejsz ogień i delikatnie włóż pulpeciki. Gotuj 20-30 minut. Przecier pomidorowy wymieszaj z 1 szklanki gorącego bulionu, wlej do garnka.
Do mąki dodaj 2-3 łyżki zimnej wody, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Przelej do garnka z pulpecikami, gotuj ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
60 minut. Porcja: 400 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie