Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Przepis dnia 2018-01-08
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 10386

Dodano:

Odsłon: 8874

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Składniki

  • 500 g mielonej piersi z indyka
  • 3 łyżki otrębów (ja użyłam żytnich)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • pół pęczka koperku
  • 1 jajko
  • 300 ml wody
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy do niego otręby, startą cebulę, rozdrobniony czosnek, rozmaryn, poszatkowany koperek i jajko, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wszystko dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy pulpeciki (jeżeli mięso klei się do dłoni, zwilżcie ręce zimną wodą), mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy je do wody i gotujemy pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu można je wymieszać. Wody będzie pewnie za mało, ale nie przejmujcie się tym. Następnie dolewamy do nich passatę, dodajemy cukier, sól i pieprz, wszystko gotujemy około 15 minut lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń