Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pulpety z ostrym kaparowym akcentem"
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 310
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 120
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 818
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 310
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 120
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 818
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 30 minut
Posiekaną cebulę zeszklić na łyżeczce masła. Okrojone ze skórki tosty namoczyć, odcisnąć. Wymieszać cebulę ze skórką z cytryny, drobniutko pokrojonymi sardelami i tostami. Dodać do mielonego mięsa, wbić jajko, przyprawić solą, pieprzem. Wyrobić. Ryż zalać 700 ml osolonego wrzątku. Gotować 18-20 minut.
Z mięsnej masy uformować 16 pulpecików. Zagotować bulion. Ostrożnie włożyć do niego pulpety. Gdy bulion ponownie zawrze, zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 5 minut. Pulpety wyjąć łyżką cedzakową. Na patelni rozgrzać 2,5 dag masła. Oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z 350 ml bulionu, w którym gotowały się pulpety. Wlać śmietanę. Gotować 5 minut na małym ogniu.
Sos przyprawić pieprzem i solą. Do sosu włożyć pulpety i kapary. Mocno podgrzać. Posiekaną natkę pietruszki wymieszać z ryżem. Pulpety wyłożyć na talerze, polać sosem, udekorować kaparami. Serwować z ryżem.Źródło: Życie na gorąco