Do góry

Dania główne Przepis na:

Puszyste drożdżowe paszteciki z pieczarkami i serem

Przepis dnia 2020-11-01
Puszyste drożdżowe paszteciki z pieczarkami i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 12612

Dodano:

Odsłon: 1225

Ostatnio lubuje się w wypiekach drożdżowych, chyba sprawiają mi w tym trudnym czasie najwięcej radości. Takie drożdżowe paszteciki z pewnością zadowolą Waszych domowników, a podane z ciepłym czerwonym barszczem, poprawią humor niejednemu. Możesz je podać na kolacje, lub na obiad, gwarantuje, że są smaczne i syte. Większość z nas spędza teraz więcej czasu w domu, więc jest czas na kulinarne popisy. Ja sama trafiłam wczoraj na przepis przeglądając instagrama, zainspirowana od razu postanowiłam zrobić.

Składniki

  • Tortownica 30 – 32 cm
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 250 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego, może też być gęsta śmietana
  • 1 białko
  • 100 ml oleju lub roztopionego letniego masła
  • Farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 150 g tartego sera żółtego
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz prawdziwy do smaku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka
  • ulubione ziarna – u mnie sezam, czarnuszka i odrobina maku
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Puszyste drożdżowe paszteciki z pieczarkami i serem

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać przez sitko mąkę, zrobić dołek wsypać cukier, drożdże, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 10 – 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.W tym czasie roztopić masło i przygotować resztę składników.

    Gdy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki, czyli sól, jogurt, białko i roztopione masło lub olej. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odchodzące od ręki, misy miksera. Miskę przykryć i odstawić na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości ciasta.

    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju. Do cebuli wrzucić obrane i starte na tarce pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Dodać tarty ser i posiekaną natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszać i nadzienie gotowe.

    Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią, w celu odgazowania, następnie wyłożyć na delikatnie podsypany mąką blat i krótko wyrobić. Podzielić na 4 równe kawałki. Każdy z kawałków rozwałkować na prostokąt, ciasto powinno być cienko rozwałkowane. Na prostokąt wyłożyć część farszu, pamiętając o 3 pozostałych kawałkach ciasta. Zrolować z jednego końca do drugiego, następnie kroić na kawałki szerokości 2 – 3 cm i układać na w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, zaczynając od brzegu.
    Odstawić na 15 min. do napuszenia. Paszteciki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem, czarnuszką i makiem.

  2. Piec w temp. 180 C 20 – 25 min. do zarumienienia.

    Podawać na ciepło lub zimno z czerwonym barszczem w filiżance.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń