Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pyszne danie z gęsiny z ziołową nutą"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 207
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 429
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 461
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 207
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 429
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 461
Składniki
Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Limonkę sparz, wyciśnij z niej sok i połącz z miodem. Mięso umyj, natrzyj pieprzem, solą i imbirem. Przełóż do miski i zalej marynatą z limonki i miodu. Odstaw do lodówki na 90 minut.
Po tym czasie wyjmij i obsmaż na patelni na małym ogniu, aż udka ładnie się zrumienią. Przełóż udka do naczynia żaroodpornego. Wlej sok i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 °C.
Następnie dodaj czosnek i piecz kolejne 1,5 godz. w temperaturze 180 °C. Około 30 minut przed końcem pieczenia do mięsa dodaj jabłka. Co jakiś czas mięso polewaj powstałym sosem.
Danie udekoruj tymiankiem i podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz bukietem sałat.Źródło: Na żywo