Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pyszny kurczak w glazurze z orzechówką"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Składniki
Kurczaka oczyść, umyj, dokładnie osusz. Natrzyj go solą i posmaruj musztardą zmieszaną z 2 łyżkami nalewki. Oprósz papryką i posiekanym rozmarynem, a po godzinie włóż do brytfanny, podlej rozpuszczonym masłem i skrop olejem.
Wstaw kurczaka do piekarnika (temp. 190°C) i piecz go pod przykryciem 40 minut. W trakcie pieczenia podlewaj resztą nalewki zmieszanej z bulionem. Pod koniec odkryj i dopiecz go na złoty kolor, podlewając samym bulionem.
Upieczonego kurczaka wyjmij na półmisek. Powstały sos przelej do rondelka, zagęść mąką, podgotuj, dopraw. W razie potrzeby uzupełnij wodą lub bulionem. Kurczaka udekoruj i podawaj, np. z duszonymi warzywami i ziemniakami.Źródło: Świat kobiety