Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyzy po góralsku z chrupiącą wędzonką"
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 112
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 67
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 112
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 67
Składniki
Połowę ziemniaków ugotuj w mundurkach i odstaw do ostygnięcia. Obierz je i zetrzyj na tarce z małymi otworami. Resztę surowych ziemniaków obierz i również zetrzyj.
Wymieszaj surowe i ugotowane ziemniaki, dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę wędzonkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, kminek, majeranek, sól i tyle mąki, żeby ciasto było zwarte. Zagnieć.
Z ciasta uformuj dłońmi kulki. Obtocz je w grubo mielonej mące. Włóż do posolonego wrzątku i gotuj około 10 minut (w zależności od wielkości pyz). Ugotowane wyjmij łyżką cedzakową.
Wędzony boczek pokrój w kosteczkę, cebulę w cienkie talarki i razem podsmaż na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia. Polej tym pyzy. Podawaj z surówką z kiszonej kapusty.
ok. 60 minut
Porcja 560 kcal
Koszt porcji ok. 2 zł
Przepis na 6 porcjiŹródło: Kobieta i życie